Zoeken

Kopen Huren
ZOEKEN

Log-in

LOG-IN

Nog geen lid?

Registreer nu!

Wist je dat

okkaziemotorhome.be de nummer 1 is voor het zoeken van een okkazie motorhome

Tips aankoop motorhome tweedehands.

Een tweedehands motorhome, camper, caravan, mobilehome aankopen doe je niet zomaar. Voor men een motorhome of camper gaat aankopen is het best dat we ons daarvoor goed voorbereiden met enkele nuttige tips. U kan een motorhome, camper, mobilehome, caravan aankopen bij een proffesionele dealer van kampeerwagens of bij een particulier verkoper. Wanneer u bij een professionele motorhome handelaar aankoopt dan zijn deze altijd verplicht van de wettelijke garantie van 1 jaar te voorzien. Wanneer u een aankoop van een motorhome overweegt bij een particulier moet u er rekening bij houden dat deze geen garantie zal kunnen bieden.

Om ongemakken te voorkomen hebben wij enkele aandachtspunten op een rijtje gezet indien u zou overgaan tot de aankoop van een tweedehands motorhome of camper.

Voorbereiding.

Wanneer u een motorhome of mobilhome gaat bezichtigen raden wij u aan om zaklamp en een magneetje mee te nemen. Met de zaklamp kan u elk hoekje van de camper belichtigen en kan u nagaan als er eventuele gebreken zouden aanwezig zijn. Het magneetje kan ervoor dienen om na te gaan als de mobilehome een ongevalschade zou gehad hebben, we kunnen met deze magneet mogelijk plamuurwerk op sporen.

We vervolgen nu met de checklist, wel willen we u wel op de hoogte houden van het feit dat deze geen 100% garantie kan bieden, u kan zelf nog verschillende andere punten nazien bij de aankoop van een motorhome of camper in occasie.

AIRCO

We raden aan om de airco in de occasie motorhome eens goed te laten blazen, een goed functionerende airco zou ijskoude lucht moeten blazen. Indien er op het woongedeelte van de camper een airco zou aanwezig zijn is het aan te raden deze ook te laten draaien. In deze airco zitten filters en deze moeten op regelmatige basis vervangen worden.

ALARMSYSTEEM

Sommige motorhomes op de tweedehands markt zijn uitgerust van een alarmsysteem, wanneer u overweegt om een occasie motorhome aan te kopen moet u altijd goed nazien dat er minimum 2 contactsleutels bijzijn alsook een codekaart om de sleutel na te laten maken indien verdwenen. Ook nazien als er een alarmsysteem is dat de 2 afstandsbedieningen erbij zitten. Het best is om ook altijd na te vragen wie of welke firma het alarm in de camper of motorhome zou geplaatst hebben.

ACCU

De batterijen hebben een levensduur van ongeveer een 4-tal jaar, kijk zeker na wanneer de batterijen van de okkazie mobilhome of motorhome vervangen zijn of gemonteerd geweest zijn, de woonbatterij n de camper kan u meestal terugvinden onder de één van de voorstoelen of onder de zitbank in het woongedeelte van de motorhome. Hou rekening dat de garantie die een motorhome dealer u geeft geen dekking heeft op de batterijen, dus wanneer u een aankoop overweegt van een occasie kijk dit zeker na om achteraf geen extra kosten te hebben.

AIRBAG

De meeste motorhomes, mobilehomes zijn uitgerust met airbags, als u een camper in tweedehands gaat bezichtigen let dan goed op in de stuurkolom dat er geen scheuren aanwezig zijn , zou de breuklijn toch beschadigd zijn dan is de airbag waarschijnlijk reeds vervangen. Indien deze zou vervangen zijn kan dit wijzen op een ongeval, of indien deze meer dan 10jaar is kan het zijn dat men deze omwille van veiligheid reeds heeft vervangen, vraag dan altijd naar de officiele factuur van vervanging.

BANDEN

Bij de aankoop van een occasion camper of tweedehands mobilhome of motorhome is het raadzaam te banden goed te inspecteren, sommige banden zien er wel ok uit maar het zou goed kunnen zijn dat deze banden reeds lange tijd op de motorhome liggen, dan zal het rubber verstorven zijn en is er gevaar voor een klapband. Sommige motorhomes en of mobilhomes staan langere tijd stil, hier vraagt u best aan de verkoper van de occasion camper of de banden ontlast geweest zijn, bvb door de mobilhome op pootjes te zetten tijdens de winterstalling.

SLAAPCOMFORT

Bedden in motorhomes hebben allerhande verschillende afmetingen, men kan in de alcoof slapen van de camper, of we hebben dwars bed, of enkele bedden en noem zo verder maar op. Test het bed altijd even uit door er op te gaan liggen. In occasion motorhome is het best om de matrassen en onder de matrassen goed te bekijken op eventuele schimmels. Een lattenbodem onder het bed in de caravan is altijd ook comfortabeler dan op een gewone plank.

BOILER

In de meeste motorhomes en mobilehomes is er een boiler voorzien, deze wordt voorzien zoadt we warm water hebben in onze camper. Start de boiler op en ga na of deze effectief warm water produceert, wel op toezien dat de gas open staat.

BEDIENINGSPANEEL

Ieder camper is uitgerust met een bedieningspaneel waar u alles kan nazien, u ka er de watertank, de baterijen etc op nazien. Controleer hier alle functies.

BUMPERS

Deze altijd goed nazien op barsten en scheuren, een klein ongelukje is snel gebeurd maar toch alles nazien. U kan zien aan de bumper dat de motorhome een ongeval gehad heeft of niet.

OPBOUW

Kijk de opbouw goed na, er gaan waarschijnlijk wel krasjes op zitten op een occasie motorhome of mobilhome maar dit is niet zo een erg probleem, wel moet u opletten op eventueel aluminiumrot, dit kan u zien indien u op de wanden van de occasie motorhome kleine bubbeltjes terug kan vinden.

CHASSISNUMMER

Ieder voertuig waaronder natuurlijk ook motorhomes en mobilhomes zijn voorzien van een chassinummer, alsook een identificatieplaatje, bekijk het nummer zorgvuldig .

Beschadiging of veilsporen kunnen duiden op het uitwissen van sporen of mogelijk een gestolen camper of motorhome. Vergelijk altijd de papieren van de tweedehands camper, occasie motorhome met het chassisnummer in de mobilehome.

Controleer altijd op wijzigingen op de papieren van de motorhomes.

TOILET

De meeste motorhomes en campers zijn uitgerust met een chemisch toilet, vraag altijd aan de verkoper van de motorhome om deze te tonen en te demonstreren.

DISTRIBUTIERIEM

Dit is één van de belangrijkste zaken van de motor van tweedehands, occasie motorhome. Het is wel moelijk om na te gaan als deze aan vervanging toe is. Hou er rekening mee dat deze om de 80.000 km vervangen moet worden, ook indien de mobilhome tweedehands nog deze kilometers niet heeft afgelegd kan het zijn dat door de leeftijd van de motorhome het wel nodig is om de distributieriem te vervangen. Wanneer u bij een particulier een tweedehands motorhome of camper zou aankopen is het best dit goed na te zien. Indien u bij een motorhome dealer zou aankopen dan is het meestal mogelijk dat het bedrijf de distributieriem zal vervangen daar ze een verplichte garantie geven aan de toekomstige klant.

GAS

De gasslangen in de motorhomes dienen ook op verschillende tijdstippen na gezien te worden, na lange tijd kan deze poreus worden en lekkage vertonen. De gasflessen dienen in motorhomes in een goed geventileerde ruimte te staan zodat er verse lucht kan bijkomen.

GORDELS

Om de gordels van de occasion camper te checken is het best om een stevige ruk te geven. In een nieuwe motorhome gaan die direct aangrijpen. In oudere mobilhomes kan het hier en daar wat speling hebben. Belangrijk is dat gorelspanners slechts eenmaal een klap kunnen opvangen, indien het dus over een schademotorhome zou gaan vraag dan zeker na als deze vervangen zijn.

KILOMETERSTAND

Wanneer u een motorhome, mobilehome of camper occasion gaat aankopen is het zeer belangrijk dat u de juiste informatiekan ontvangen wat betreft de kilometerstand. Wanneer een tweedehands motorhome, mobilhome naar de keuring gaat voor verkoop zal men een Carpass meegeven, deze kan u dan inkijken en daar staan de juist kilometerstanden op vermeld. U kan ook altijd even de historiek van de mobilhome bekijken met het onderhoudsboekje en of met de garagist die de motorhome in onderhoud zou hebben gehad.

KOELKAST

Wanneer u een koelkast in een occasion camper gaat bekijken controleert u het best de rubbers. Indien ze beginnen te scheuren of broos worden zijn deze zeker aan vervanging toe. Wanneer u de koelkast in de motorhome open doet en er komt een sterke geur uit weet dan deze niet goed verlucht is geweest. Best is ook de koelkast laten werken op alle voedingsbronnen op het goed functioneren. Nazien op 12V, 220V en op gas.

LUIFEL

Op de meeste motorhomes en campers is er een luifel voorzien, vraag altijd om deze volledig uit te draaien. Kijk de pootjes goed na, deze mogen niet verwrongen zijn, dit zou erop kunnen duiden dat ze in een windvlaag of iets dergelijks hebben gezeten. Ook het zeil van de luifel goed nazien op scheuren.

MOTORISATIEVERMOGEN

Wanneer u niet echt overtuigd bent van de motorisatie van de motorhome is het ebst om een testrit te maken, wij raden wel aan om een helling te nemen met de camper daar het op die wegen merkbaar is of er genoeg vermogen onder de motorkap zit van de tweedehands motorhome of occasion camper.

SILICONENADEN

Controleer altijd bij de aankoop van een mobilehome de naden , zijn deze broos of niet. Bekijk altijd het dak van de opbouw van de camper, deze wordt nogal eens vergeten.

Pedaalrubbers

Wanneer u overweegt om een occasion camper of mobilhome aan te kopen dan is het van belang dat u de pedalen van deze motorhome onder de loep neemt. Wanneer er een grote slijtage is dan is dit ook een teken dat de motorhome mobilhome tweedehands goed in gebruik is genomen. Een grote slijtage van het koppelingspedaal duid erop dat er veel gekoppeld geweest is, wanneer het gaspedaal goed versleten zou zijn dan is dit een teken dat men met de occasion camper motorhome veel kilometers heeft gedaan en of lange afstanden.

Radiator

Bij een motorhome tweedehands of mobilhome occasion is het belangrijk dat u de radiator nacheckt. Let wel als je de radiatorknop openschroeft dat de motor van de camper koud is,let hier goed op de kleur van de koelvloeistof, wanneer dit water zou zijn dan is dit meestal geen goed teken. Door de radiator te openen kan u ook de druk nazien.

Schokdempers

We krijgen het best een goede indicatie wanneer we een testrit ondernemen met de tweedehands motorhomes of mobilhomes. Wanneer je een stuiterend gevoel krijgt dan is het best dat je deze laat nazien, wel is het zo dat bij de keuring van een motorhome dit allemaal wordt gecontroleerd.

Rubberen slangen

Controleer deze altijd goed op kleine scheurtjes en broosheid, kapotte of verstorven slangen kunnen kosten met zich meebrengen,

Contactsleutels

Bij aanschaf van een motorhome of camper tweedehands let u er best op dat u 2 sets sleutels ter beschikking hebt. Wanneer de motorhome nieuw werd aangekocht heeft de fabrikant daar 2 sets bij gestoken. Ook de sleutels van de veiligheidsloten en alle andere deuren, wanneer er tekort zouden zijn is het best om daar samen met de eigenaar van de motorhome nota van te nemen. Indien er een alarmsysteem zou voorzien zijn op de camper vraagt u best ook al de nodige info en gegevens.

Verwarming

In de motorhomes bestaan er verschillende types verwarmingssystemen, wanneer u een aanschaf doet van een occasion camper raden wij aan om deze aan te zetten ter test, zien dat warmte goed verspreid wordt.

Waterinfiltratie

Dit is één van de belangrijkste zaken wanneer u een aankoop maakt van een tweedehands motorhome of camper, het best is om een test te doen met een vochtmeter, indien u deze niet ter beschikking zou hebben dan kan u zelf enkele testen uitvoeren. Wanneer u vlekken zou aantreffen dan kan dit een mogelijke infiltratie zijn net als kleine bubbeltjes, wanneer u met uw duim gaat drukken op verschillende plaatsen in de motorhome en u hebt het gevoel dat dit nogal sponsachtig aanvoelt dan hebt u te maken met infiltratie van water. Bekijk bij de aankoop van een camper of motorhome occasie alle hoekjes en kantjes, kijk in de kasten van de mobilehome, trek de kofferluiken open en bekijk alles zeer zorgvuldig, neem best een zaklamp ook bij de hand.